Vacature
Gesponsord

Werken bij de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: ‘Een baan met impact en maatschappelijke waarde’

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zoekt verschillende nieuwe medewerkers. Hoe is het om hier te werken? Cindy Brandon – de Jongh werkt al sinds 2009 voor deze veiligheidsregio en zou niets anders meer willen. ‘Het is een baan met impact en maatschappelijke waarde’, zegt ze. ‘Ik vind het mooi dat ik hier echt iets voor anderen kan betekenen.’

Cindy vertelt dat ze in haar werk veel met ingrijpende crises te maken heeft, zoals de coronacrisis, de vluchtelingencrises of bijvoorbeeld een grote brand. “Dat zijn vaak moeilijke situaties. Het mooie aan mijn vak is dat we tijdens zo’n crisis altijd op zoek gaan naar het positieve. We kijken wat er nog wél kan en hoe we mensen – ondanks alles – vooruit kunnen helpen.”

Cindy de Jongh: 'We zijn altijd op zoek naar het positieve'

Als voorbeeld noemt ze de coronacrisis. “Ik werd toen ingezet als secretaris van het crisisbeleidsteam. In veel andere organisaties noem je dat een informatiemanager”, vertelt ze. “Iedere week kwamen er weer nieuwe maatregelen, en werd de vrijheid van mensen nog verder ingeperkt. We hebben toen samen met een aantal juristen gekeken wat er nog wél kon. Daar is het concept ‘happen en stappen’ uitgekomen. Mensen konden op de fiets of met de auto een route rijden en onderweg iets afhalen bij de horeca. Zo gaven we de horeca iets meer ruimte en sloten we aan bij hun creativiteit. Deze club juristen hebben we nu een vaste plek gegeven in onze crisisorganisatie, zodat we ook in de toekomst gebruik kunnen maken van hun expertise.”

Kun je meer voorbeelden noemen van crises waarbij je écht iets voor mensen hebt kunnen betekenen?
“De vluchtelingencrisis. Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kwamen er plotseling veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Dat vond ik zelf erg aangrijpend omdat het vaak om gezinnen ging met jonge kinderen. We hebben toen samen met de gemeenten gekeken hoe we toch snel opvanglocaties konden creëren, zodat zij in ieder geval een plek hadden waar ze konden slapen.

Tijdens de coronacrisis heeft de veiligheidsregio onder andere gekeken naar wat er nog wél kon

Een heel ander voorbeeld is een brand in Etten-Leur, waar zeer veel zonnepanelen onderdeel werden van een grote brand in een bedrijfspand. Door de grote hitte en thermiek die daarbij vrij kwam, dreven de zonnecelscherven mee met de rook en kwamen in een groot gebied terecht, waaronder op veel weilanden. We weten dat de scherven scherp zijn, maar weten niet exact wat het gevolg hiervan is als dieren dit opeten. Een risico dus! We zijn nu samen met de gemeente aan het uitzoeken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Door de beschikbare kennis te bundelen, hopen we dat we de boeren in de toekomst na zo'n brand meer handelingsperspectief kunnen geven.”

Je werkt als hoofd van de afdeling bevolkingszorg. Hoe ben je op deze functie terecht gekomen?
Ik ben in 2009 begonnen als management assistent voor de algemeen directeur en heb in de afgelopen jaren mooie stappen kunnen maken. Ik stap soms in een gat of steek mijn hand op voor een functie waar wat lastige elementen aan zitten.

'Er is veel ruimte voor persoonlijke groei'

Binnen de veiligheidsregio is er altijd veel ruimte voor persoonlijke groei en het volgen van opleidingen. Zo heb ik me kunnen ontwikkelen. Ik heb dus aan den lijve ondervonden dat je binnen deze organisatie veel kansen krijgt, als je laat zien wat je wil en wat je kunt.”

De veiligheidsregio versterkt haar crisisorganisatie. Daardoor is er veel ruimte om nieuwe medewerkers aan te nemen, ook voor op de afdeling bevolkingszorg. Waarom is het leuk om juist voor jouw afdeling te werken?
“Bevolkingszorg klinkt misschien onbekend, maar is zeker niet saai. Wij zijn naast de brandweer, de politie en de ambulancezorg, de 4e hulpverleningskolom. Ook gemeenten hebben taken tijdens een crisis. Die taken noemen we bevolkingszorg. Bevolkingszorg zorgt voor de opvang van mensen, is verantwoordelijk voor een veilige leefomgeving, bereidt de nafase voor en is verantwoordelijk voor de crisiscommunicatie.

Bevolkingszorg is de 4e hulpverleningskolom, naast de brandweer, de politie en de ambulancezorg

De afdeling bevolkingszorg ondersteunt en adviseert gemeenten bij het uitvoeren van die taken. We werken als veiligheidsregio voor 24 gemeentes die onderverdeeld zijn in drie districten. We weten wat er bij hen speelt en waar zij tegenaan lopen. We proberen hen zo veel mogelijk op één lijn te krijgen en initiatieven in gezamenlijkheid op te pakken, want samen bereik je meer dan alleen.”

Aan welke eisen moet je voldoen om voor jouw afdeling te werken?
“We vragen hbo werk- en denkniveau. Maar je hoeft niet per sé over specifieke kennis te beschikken. We vinden het vooral belangrijk dat je een bepaald type mens bent.

'We zoeken echte netwerkers'

We zoeken echte netwerkers die van nature de verbinding met anderen zoeken. Ook enthousiasme is belangrijk. Je moet het leuk vinden om ervoor te gaan. En het is natuurlijk een baan in de crisisbeheersing. Dus we zoeken mensen die hun rol pakken, als dat nodig is.”

Tot slot, wat hebben jullie te bieden?
“Een mooi salaris en een baan bij een flexibele werkgever. Er wordt bij ons bijvoorbeeld nog veel thuis gewerkt. Maar je mag ook naar kantoor komen. Je krijgt een persoonsgebonden budget dat je in kunt zetten voor flexibele arbeidsvoorwaarden, een thuiswerkvergoeding én een vergoeding waarmee je je thuiswerkplek kunt inrichten.

Je krijgt de mogelijkheid om tijdens echte crises en incidenten een functie te bekleden

Maar het allerbelangrijkste wat we te bieden hebben, is een ontzettend leuke baan bij een organisatie die continu in beweging is. Er zijn altijd ontwikkelingen en er is altijd dynamiek. Het is bijzonder om daar een onderdeel van te zijn.

Tenslotte: je kunt je breed ontwikkelen binnen de veiligheidsregio. Er zijn veel disciplines en je hebt de mogelijkheid om ook tijdens echte incidenten een functie te bekleden.

Spreekt je dat aan? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk de vacatures via deze link.”

13 september 2023